top of page

Hvordan velge riktig bryllupsfotograf

Jeg har skrevet om de tingene jeg mener er viktig å tenke over når du skal velge bryllupsfotograf. Det å velge bryllupsfotograf er en oppgave som krever en del arbeid og kan virke litt skummel, men det kan også være en prosess som er morsom. Dere skal gjøre noe en ikke får gjøre så ofte i livet, å hyre en fotograf til å følge dere en hel dag, og ikke hvilken som helst dag! Fotografen sin oppgave er viktig, hen skal fange de viktige øyeblikkene, de små artige situasjonene, smilene og tårene. Det er tross alt en av livets største dager, og det fortjener noen som tar oppgaven på alvor.


Hvor finner man bryllupsfotograf?

I Google søk og i sosiale medier er der de fleste velger å starte sin søken etter bryllupsfotograf. De aller fleste bryllupsfotografer har sin egen nettside og kontoer på sosiale medier. Anbefaling fra venner og bekjente som deler ens stil er ofte veldig trygt. Kanskje har du vært i et bryllup der du har sett fotografen jobbe, og du likte bildene, da er det et lurt sted å begynne. Bryllupsbransjen er en stor økonomi der det omsettes for flere hundre millioner årlig. Det kan være greit å vite at mange i bransjen har en “cash back” ordning mot fotografen hvis hen blir valgt etter en anbefaling. Det er alt fra frisører, blomsterdekoratører, bryllupsnettsider, bryllupsplanleggere og bryllupslokaler.


Når det kommer til vurdering av bildene til fotografen så gjelder det å lytte til følelsene. Hvilke følelser er det som vekkes i deg når du ser bildene? Redigering av farger og lyset i bildene er veldig subjektivt og det samme bildet kan få mange forskjellige uttrykk avhengig av hvem som redigerer det. Hvis du ikke liker redigeringsstilen så er det bare å lete videre med en gang. Det kan være greit å ha noen tanker om det fototekniske og hva slags teknikker som foretrekkes av fotografen. Det kan være ting som utstrakt bruk av blitz, hen tar bilder med liten blender (at bildene ikke får den veldig uskarpe bakgrunnen) eller at bakgrunnen er rotete i bildene. Ikke alt er avhengig av fotografen og ofte har hen også fått føringer fra brudeparet, men man kan også se litt i bildene hvordan fotografen jobber med parene når det kommer til poseringer og å finne de fine stedene å ta bryllupsbildene.


Å finne den ideelle fotografen så kan det være en del arbeid, og det blir lettere hvis flere er tilgjengelige. Derfor kan det være lurt å starte tidlig, rundt ett år før bryllupet, da er det færre som har begynt å fylle opp kalenderen sin. En ting er hvordan bildene ser ut, som jeg skrev om ovenfor, men kjemien mellom fotograf og brudepar er viktig. Det er noe du ikke vet før du møter fotografen og opplever hvordan hen jobber. Det er derfor en stor fordel å gjennomføre en såkalt “kjærestefotografering” og et møte. Mange fotografer har dette som en del av pakken hvis dere velger heldagsfotografering. Kjemien er viktig, og det avgjøres gjerne om fotografen forstår brudeparets ønsker og behov. Brudeparet bør ikke sitte igjen med følelsen etter fotograferingen at “dette var ikke oss”. Så lenge ikke kontrakten er skrevet under , så kan man trekke seg. Det er ikke her dere skal ta hensyn til fotografens følelser. Hen har selv valgt å være en profesjonell i en bransje som i stor grad er styrt av følelser. Det er brudeparets følelser som er viktigst! Hvis dere kan så gi fotografen en konstruktiv tilbakemelding, slik at hen kan lære noe av prosessen, selv om det ikke ble bryllupsfotografering. Hvis fotografen vil ha underskrevet kontrakt før kjærestefotograferingen kan du be om at det føres inn et forbehold om at dere kan trekke dere hvis dere ikke er fornøyd med fotograferingen, og dere betaler kun for det arbeidet som er gjort. En kjærestefotografering ligger ofte mellom 2-3.000 kr i pris. Hvis dere ønsker det forbeholdet så nevn det for fotografen tidlig, da vil dere antakelig måtte gjennomføre kjærestefotograferingen ganske tidlig, slik at hen kan booke et nytt par for deres opprinnelige dato.


Da har jeg prøvd å forklare litt om prosessen og ting det er lurt å tenke på. Ha dette i bakholdet og lytt til magefølelsen, så tror jeg dette vil gå bra. Lykke til!


#velgebryllupsfotograf #bryllupsfotografoslo

bottom of page