Ofte hører en at det er ingen som fra de er unge, bestemmer seg for å bli bryllupsfotograf. Jeg tror det langt på vei er sant, å bli fotograf, ja, det er det mange som drømmer om, men spesifikt bryllupsfotograf, det tror jeg er svært få. Så, hvor kommer bryllupsfotografene fra, og hvorfor vil du bli bryllupsfotograf? Mange kommer fra en bakgrunn innen fotografi, med eller uten utdannelse. Ofte er det enten den glade amatøren med en stor lidenskap for faget, eller har du prøvd deg profesjonell fotograf innen andre kategorier tidligere. For noen, slik det var tilfelle for meg var fotografering
en stor lidenskap i tenårene og i begynnelsen av 20-årene, men så ble det prioritert annerledes. Etter fotofag på videregående og et år høyskolestudie på «Digital medieproduksjon» la jeg den kreative yrkesveien til side og valgte den mer "fornuftige" retningen og utdannet meg til ingeniør. I løpet av mine 10 år som ingeniør var det en tanke som aldri helt slapp taket, jeg ønsker meg en arena å utfolde meg mer kreativt. Etter å ha blitt spurt om å ta bilder i venners bryllup bestemte jeg meg, det er dette jeg har ønsket meg, uten å vite det, jeg skal bli bryllupsfotograf!
Så, du har bestemt deg, men hvor starter du? Du kan først som sist registrere deg med et enkeltpersonsforetak, det er fort gjort, men det er ingen, eller hverfall svært få som booker en bryllupsfotograf som ikke har fotografert noen bryllup tidligere eller har noen bilder å vise til. Derfor gjelder det å få erfaring og ta bilder. Av hva jeg har hørt er det primært tre måter folk skaffer seg erfaring og bilder til portfolien.
1) Ta bryllupsbildene til venner og familie.
Det er et stort ansvar å ta på seg, hvertall hvis alternativet til deg var å booke en etablert bryllupsfotograf. Hvis alternativet til deg var å ikke ha fotograf så er det mindre press på deg, men ikke ta lett på oppgaven for det, forbered deg som om du skulle få en god slump med penger for
oppdraget. Her er det mye å ta inn over seg, du kan lese mine råd om å fotografere ditt første bryllup her LINK.
2) Assistere en etablert bryllupsfotograf.
Være en såkalt «second shooter. Da vil din rolle primært være å følge hovedfotografen og ta bilder i alternative vinkler. Du vil holde deg ofte litt mer på avstand og betjene et kamera med litt mer tele, typisk en 70-200m f2.8 eller et 135mm objektiv. Du kan også bli satt til oppgaver som å holde reflektor til bryllupsbildene eller ta "behind the scenes" bilder og video som hovedfotografen senere bruker til egen markedsføring. Du kan ikke regne med å få så godt betalt for denne jobben, og du gjør det primært for å få erfaring og noen bilder til portfolien. Det er viktig at det formelle avklares i en kontrakt mellom hovedfotografen og deg, samt at det avklares med brudeparet/gjester hvordan du kan bruke bildene til egen markedsføring.
3) Delta på et iscenesatt bryllup for fotografer.
Det gjøres ofte i forbindelse med en workshop, der en velrenomert bryllupsfotograf har et kurs for påmeldte og lærer for eksempel bort teknikker rundt posering av brudepar eller hvordan hen jobber med parene, posering, naturlig lys etc. Det som er verdt å merke seg og man bør forvisse seg om i forkant er hvor mye tid som settes av til at kursdeltakerne får fotografere parene. Når man betaler gode penger for en slik workshop er det greit at ikke det bare er hovedfotografen som får god tid med modellene, og får bilder til sin
egen portfolie.
Så, du har tatt flotte bilder, sett timesvis med youtube videoer om emnet, lagt til mange nye kontoer på instagram og er klar for å gjøre din entré inn i din nye karriere og fylle opp kalenderen med masse bryllup, men bestillingene renner nok ikke inn riktig enda. Nå starter det store kapittelet i din bryllupsfotografkarriere om egenreklamering. Det gjelder å være synlig for potensielle kunder. Du må få opp din egen hjemmeside, og være synlig i sosiale medier. Det kan være vanskelig å holde en instagramkonto gående med bilder fra kun et iscenesatt bryllup, så du må selv vurdere i hvilke kanaler du legger inn kruttet. Kanskje kan du supplere med bilder som formidler den samme stemningen som bryllupsbildene du vil ta. En hjemmeside kan du fylle med mye annet i tillegg til bildene dine, så det kan være et godt sted å begynne. Du bør bruke ditt nettverk av slekt og venner om det er noen som trenger en bryllupsfotograf. Du kan vurdere flere workshops eller være assistent flere ganger. Du vil fort finne ut at med din nyoprettede hjemmeside ikke genererer noe trafikk inn. Du må sette deg inn i SEO (søkemotoroptimalisering) for å klatre oppover resultatsidene (dette er et omfattende arbeid), eller du kan kjøpe google ads. For å bli sett må du gjerne ut med 30-40 kr pr. dag og det kan bli kostbart i lengden. Det er viktig å følge med på trafikken på siden din og hvor den kommer fra, legg derfor inn overvåkningsverktøy som f.eks. Google analytics.
Dette var litt om hvordan jeg startet og tips og triks jeg har plukket opp på veien. Det gjelder å få litt moment og før du vet ordet av det har du din første bestilling. Jeg vil skrive flere artikler som kan være hjelpsomme for nyetablerte eller de som drømmer om å bli bryllupsfotograf.