top of page

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Kan vi møtes før bryllupet?

Ja, det ønsker jeg at vi helst gjør. For at dere skal være så komfortable som mulig med fotograferingen så ønsker jeg å møte dere over en kaffe og bare snakke gjennom bryllupet, og etterpå gjøre en kjærestefotografering. Da blir vi kjent med hverandre og dere er mye tryggere på fotograferingen til bryllupsdagen. Bildene fra kjærestefotograferingen er ypperlig til bruk i program, invitasjon og sosiale medier.

Kan vi stille spørsmål i tiden før bryllupet?
Ja, bruk meg så mye dere ønsker. Still alle spørsmål dere har rundt bryllupet og fotograferingen! Jeg svarer som regel innen et døgn på e-post, og ønsker dere å snakke om det kan vi ta et nettmøte eller snakkes på telefon.

Hva er en kjærestefotografering?
Det blir en form for prøvefotografering til bryllupet deres. Det å stå foran en fotograf kan være litt ubehagelig uten trening, og når det kommer til bryllupsdagen kan det være veldig deilig å ha vært gjennom det en gang tidligere. Dere vil kjenne meg som fotograf fra tidligere og dere kan fokusere på å ha det kult og være avslappet slik at vi får tatt de beste bildene av dere.

Hvordan kan vi forberede oss til bryllupsbildene?
Til kjærestefotograferingen ber jeg dere om å tenke litt på hva slags poseringer og type bryllupsbilder dere ønsker dere. Det er masse inspirasjon å hente fra Instagram og Pinterest, og dere må gjerne vise meg et lite “mood board” av hva dere foretrekker. Det blir heller ikke feil å trene litt på poseringer på forhånd. Med erfaringen fra kjærestefotograferingen og at dere har fått sett bildene er dere godt rustet til bryllupsbildene!

Hvordan jobber du under fotograferingen av bryllupsbildene?
Når det kommer til poseringer er det veldig individuelt til hvert par, og det beste er at brudeparet selv har tenkt på litt forskjellige poseringer de ønsker. Jeg ønsker så mye variasjon som mulig, det gjør at vi har større mulighet for å få bildene dere blir kjempefornøyd med. Det er derfor fint å flytte oss litt rundt og ikke stå på samme sted hele tiden. Ofte kan bildene som blir tatt når vi flytter oss rundt være noen av de aller fineste. Når vi flytter oss litt rundt er det lettere “å komme inn i det” og fort blir det ganske morsomt! Jeg kommer med noen forslag til poseringer og enkle føringer for å litt forskjellig variasjon som for eksempel at “A ser på B mens B ser over skulderen til A”, eller “A ser ned mot bakken mens B har pannen sin mot tinningen til A”. Ofte er det flott med en god blanding av bilder med ekte smil, latter og litt alvor, så jeg vil gjøre mitt for å dere til å slappe og ha det gøy! Det er viktig for meg at dere føler at det er riktig for dere, ikke at dere er blitt satt i en rekke poseringer dere føler ikke er dere.

Hvor lang tid skal vi sette av til portrettbildene?
Jo lenger tid vi får til portrettbilder, jo bedre. Jeg vil ikke holde på dere unødvendig og jeg vil få dere tilbake til festen, men minimum 45 minutter til portrettbilder bør vi sette av. Så anbefaler jeg at vi setter av 15 minutter til portretter tiden før solen går ned. Det er den såkalte “golden hour”  med det spesielle lyset vi får på den tiden. Det blir spesielt flotte bilder når solen er lav og gir et varmt lys.

Hva er den beste tiden å ta portrettbildene?
Den beste tiden er litt senere på ettermiddagen når solen ikke står midt på himmelen og på kvelden før solen går ned. Selv om vi må ta bildene når sola står midt på himmelen unngår vi direkte sollys med å finne skygge blant trær eller bygninger. Hvis det er overskyet så spiller det mindre rolle, men er fortsatt bedre med litt senere på dagen.

Hva gjør vi hvis det regner?
Det er lurt å ha en backup-plan i tilfelle regn, det kan enten være med fine paraplyer eller innendørs.
Paraplyer som er fine til fotografering tar jeg med og brudeparet trenger ikke å tenke på det. Bilder i regnet kan være veldig stemningsfulle og fine.

Hvordan finner vi best location for å ta bilder?
Det kommer veldig an på hvor vielse og fest skal være. Ofte er det i flotte omgivelser så vi ikke trenger å lete. Hvis ikke så drar vi til et sted i nærheten mellom der vielsen og festen er. Da har ofte brudeparet selv noen tanker, og jeg er gjerne med å leter selv! Hvis det er spesielle ønsker som å ta bilder i skogen eller lengre ut i naturen kan vi få til det hvis vi har tid, men vi kan også ta de bildene en annen dag hvis det er ønskelig for brudeparet, jeg åpen for forslag og det er gjerne brudeparet som setter begrensningene.

 

Hvordan redigerer du bildene dine?

Jeg har en enkel og klassisk tilnærming til redigeringen. Jeg gjør slik at bildene får litt mer trykk i det mørke og i fargene generelt, med hovedfokus på å bevare hudtonene og at fargene ikke skal være for skarpe.

Under redigeringen av bryllupsbildene vurderes hvert bilde individuelt med lokale justeringer, men med en felles fargejustering i bunnen i alle bildene. Jeg forsøker i redigeringen å være tro mot fargene slik de var, med mindre det er elementer i bildet som ødelegger et ellers fint bilde. Da kan jeg dempe noen av de sterke fargene for eksempel i bakgrunnen. Ofte kan det være pent å dempe grønnfargen litt, men jeg er opptatt av at det er litt «i tiden» å gjøre det slik, og jeg bruker det med varsomhet. Jeg ønsker at bildene skal være tidløse og i liten grad være preget av de redigeringstrendene som er nå.

I noen tilfeller kan jeg fjerne elementer i bryllupsbildene, hvis det er noen ting som er sjenerende, som for eksempel noe søppel som ikke ble fjernet under fotograferingen. På et utvalg av bryllupsbildene så kan jeg også gå inn å fjerne for eksempel uren hud hvis det er ønskelig.


Hva gjør vi hvis vi må avlyse eller flytte datoen?
Hvis jeg er ledig for deres nye dato så endrer vi uten noen ekstra kostnad. Hvis jeg ikke er ledig eller dere avlyser helt så tilbakebetaler jeg deres reservasjonsgebyr inntil 12 uker før bryllupsdatoen.

Hva gjør vi hvis du blir syk eller må avlyse?
Hvis det utenkelige skulle skje at jeg blir syk eller utsatt for en ulykke vil jeg gjøre mitt beste for å finne en annen dyktig bryllupsfotograf til dere. Jeg skal være veldig syk for ikke å stille opp, og det har enda ikke hendt at jeg har måttet avlyse.

Kan vi bruke bryllupsbildene fritt?
Ja, bryllupsbildene kan brukes fritt av brudeparet uten restriksjoner fra meg, bortsett fra videresalg.

Blir bildene levert ferdig redigert?
Ja, alle bildene blir levert ferdig redigert. Det blir gjort fargejustering av alle bildene. Hvis det er ønske om større endringer som krever med tid i Photoshop må det avtales utenom pakkeprisene.

Hva slags format blir bildene levert i?
Bildene blir fotografert i RAW og levert i JPEG der ett sett er optimalisert for skjerm og ett for utskrift. Det blir også levert ett sett i mindre oppløsning laget for enklere deling.I tillegg blir bildene levert i et web-galleri som er enkelt å dele med slekt og venner.

Tar du sikkerhetskopi av bildene?
Ja, bildene blir lagt på to eksterne lagringsmedier, samt en skyløsning i minimum tre år. Det blir kundes ansvar å ta vare på bildene i det lange løp.

Hvordan leveres bildene?
Bildene sendes på et eksternt lagringsmedie til brudeparet til adressen som avtales i kontrakten.

Når leveres bildene?
Bildene blir sendt fra meg senest 6 uker etter bryllupet.

Hvor mange bilder får vi?
For et heldags bryllup leveres det anslagsvis 700-1200 bilder. For halvdag levers 400-700 bilder.


 

bottom of page